Ny nettadresse!

Vi får ny nettadresse torsdag 4. mars: viken.no/frogn-vgs

Spennende digitalt møte med lokal næringslivsleder og trendanalytiker

Businesselever og elever i Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 stilte spørsmål til CEO i dentsu Norge og Nord Europa Paal Fure, fra Sogsti i Drøbak.

Kun 2 % av verdens befolkning kan regnes som innovatører, og man kan være innovatør på mange forskjellige områder. Paal Fure har drevet med innovasjon i hele sitt liv, både før og etter at han begynte å jobbe, og han har startet mange firmaer og aktiviteter. Nå leder han dentsu, som er et selskap som hjelper bedrifter i hele verden med å fremtidsorienterte seg.

Paal Fure - Klikk for stort bildePaal Fure Dentsu Innovasjon kan skje raskt, men Paal presiserer at det ofte skjer over lang tid, med trinnvise, små endringer. Minimumsperspektivet på en trend er 15 år, så trender og moter er to helt forskjellige ting og må ikke blandes sammen. Endringer påvirkes som regel av fire drivkrefter - samfunnskultur, teknologiutvikling og den økonomiske og politiske situasjonen i et gitt område.

Ta kvinnefrigjøringen som et eksempel. Uten den hadde vi ikke hatt den økonomiske veksten vi har i dag. Uten bilen hadde vi ikke hatt kjøpesentre som ligger ute på et jorde. Med Covid-19 befinner vi oss nå i en negativ økonomisk situasjon. Hva vil dette ha å si for fremtiden? Hva politikerne fra tid til annen bestemmer skal være tillatt, ikke tillatt eller avgiftsbelagt har også mye å si. Dette opplever mange daglig på kroppen nå. Vi fikk høre om hvordan krisetider for noen også byr på enorme muligheter for andre. Mens turistnæringen ligger nede for telling nå, har norsk matvareindustri aldri gjort det så bra.

Paal fortalte at han har jobbet med Tine i en del år og f.eks. påvirket dem til å utvikle en iskaffe, igjen påvirket av internasjonale kaffebar-trender.

Ideer til endring kan komme fra hvor som helst. Det skjer ikke noe før ideene plukkes opp av såkalte adoptører (kun 10-12% av verdens befolkning), og de aller færreste ideene kommer fram til majoriteten av befolkningen (70-80 %). Til slutt har man etternølerne, som er de siste til å kaste seg på trenden. Det er fremdeles mange som nøler med å skaffe seg el-bil eller å komme seg på Snapchat.

Paal engasjerte elevene på Teams - Klikk for stort bildePaal engasjerte elevene på Teams Even Ottersland Elevene stilte mange gode spørsmål til Paal i chatten på Teams, både om firmaet, samarbeidspartnerne og konkurrenter til dentsu. De lurte på hva det innebærer å være toppleder og hvordan man utdanner seg til å bli det. Paals råd til elevene i forhold til utdannelse er tydelige – følg dine interesser, vær åpen og oppmerksom, vær deg selv (ikke bare en «dress»), finn deg et godt nettverk og dropp alt som har med prestisje å gjøre.

Dentsu befinner seg i 145 land med 60 000 ansatte og omsetter bare i Norge for over 4 milliarder. Det meste dreier seg om gjennomfakturering. Det de sitter igjen med av inntekter i Norge er 400 millioner. Disse pengene går med på å betale lønn til de ansatte og dekke andre utgifter som må til for å få jobben gjort. I Norge har firmaet 250 store og små profesjonelle kunder. De følger nøye med på den digitale utviklingen og har mye kompetanse på dette feltet. De har tusenvis av ansatte som kun spesialiserer seg på sosiale medier. Firmaet har også satset hardt på bærekraftighet, inkludert å bli karbonnøytrale.

Paal kjenner Frogn Vgs godt, både som far og håndballtrener. Veien til et møte med våre elever var dermed ikke lang. Vi ser fram til flere spennende foredragsholdere i framtiden, og oppfordrer flere lærere til å bruke Teams på denne måten.