Intervju med Grethe på skolebiblioteket

Vi har intervjuet bibliotekaren på Frogn videregående, Grethe Helen Sjånes. I intervjuet har vi spurt litt om hvorfor hun ville bli bibliotekar, hvorfor vi burde lese bøker og andre spørsmål om biblioteket.

Hvorfor ville du bli bibliotekar?

Jeg har jobbet som barnepleier i barnehage i mange år, men jeg var alltid klar på at jeg ikke hadde lyst til å gjøre det hele livet. Da måtte jeg ta utgangspunkt i noen interesser jeg har, og derfor gikk jeg på biblioteket og lånte en svær tjukk bok som heter «Hva kan jeg bli», og ut fra den boken fant jeg ut at det var bibliotekar jeg hadde lyst til å bli. Dette var fordi jeg likte å lese, og jeg likte mennesker.

Hva liker du med å jobbe her?

Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle jobbe på skolebibliotek heller, men jeg hadde jobbet litt rundt omkring da denne skolen var ferdig bygd, så da ble det til at jeg jobber her. Jeg så for meg at dette var noe for meg, ettersom jeg har også likt å ikke bare være med mennesker, men med unge mennesker. På mange store bibliotek får man ofte bare gjort en av oppgavene, som for eksempel bare katalogiseringen eller du står bare i skranken, men her kan jeg gjøre alt. Denne jobben gir meg et veldig stort spekter av hva jeg liker å gjøre. Jeg har jobbet på denne skolen her helt siden den var ny i 2006.

Konsentrerte elever i arbeid! - Klikk for stort bildeKonsentrerte elever i arbeid! Mia Tjernshaugen Føllingstad Hvorfor burde vi låne bøker?

Hvorfor man burde lese bøker er veldig individuelt, men å lese bøker er som å leve mange liv, du får erfaringer uten å måtte erfare dem selv. Du blir kjent med mennesker som lever et helt annet liv enn det du gjør. Man utvikler en empati, og en forståelse ovenfor andre som man ikke så lett får ved å bare se en film, hvor du bare ser handlingen. I bøker leser du om følelsene karakterene føler.

Er det mange som låner bøker for lesing og eller skolebøker?

Vi har fagbøker som vi låner ut til de som liker aller best å lære gjennom bøker fremfor internettet. Men i det siste har det ikke vært like mange som har lånt bøker, siden reglene har blitt strammet opp. I fjor var det veldig mange som kom innom for å låne fagbøkene, siden de ikke orket å hente sine egne i skapet. Dette er ikke greit. Fagbøkene skal lånes bort til de som trenger det. Men angående de andre bøkene, er det ikke så mange som låner disse. 4PÅ, som er en påbyggsklasse her på skolen, er veldig flinke på å låne bøker til lesing.

Her ser du hyllen med nyhetene som nylig har kommet inn på biblioteket! - Klikk for stort bildeHer ser du hyllen med nyhetene som nylig har kommet inn på biblioteket! Mia Tjernshaugen Føllingstad Har du bøker som kan hjelpe oss med studering?

Ja det har vi. Vi har bøker som for eksempel «Bli en super student» og andre bøker, om hvordan du skal øve opp konsentrasjonen og skrive et bra essay. I tillegg har vi mange konkrete bøker som omhandler for eksempel sosiologiens historie og andre fagbøker, som også brukes av mange her på skolen som liker bedre å lese seg opp på fakta gjennom bøker.

Hva kan lesing hjelpe oss med i hverdagen?

Det kan hjelpe med å finne konsentrasjon, og det å lese lengre tekster gjør dere jo sjeldent, og det er jo noe som vil hjelpe dere mye med hukommelsen. Når dere er på sosiale medier så kan dere henge dere litt opp i hva andre driver med, selv om det ikke hjelper dere. Jeg forstår det er greit å holde kontakt med hverandre, men det er noe med å holde kontakt med seg selv også. Kanskje man kan lese om hvordan andre løser problemer dere selv har. Det vil gi et annet perspektiv da.

Dette er vårt flotte bibliotek! - Klikk for stort bildeDette er vårt flotte bibliotek! Mia Tjernshaugen Føllingstad Hva skjer hvis elever ikke leverer bøkene i tide når skoleåret er over?

Hvis man ikke leverer lærebøker innen fristen, så får man ikke purring, men man får en faktura i løpet av sommeren som man må betale. Uansett om man har klart å forveksle en bok med en annen, slik at man leverte en bok, men den var lånt under en annen sitt navn, så er boken lånt under ditt navn ikke levert og det er ditt ansvar. Hvis man ikke leverer vanlig bøker til fristen så får man etterhvert en purring, og etterhvert 2 eller 3 purringer. Hvis man ikke har levert boken innen det får man en faktura, og hvis man da ikke leverer går det videre til inkasso, og da blir det mye gebyrer osv.

Skrevet av Mia Tjernshaugen Føllingstad, Kjerstine Grimsmo og Malin Carine Schaffer